Bewonersplatform Schelderode

Agenda

Vergadering BP Schelderode: altijd vrije toegang!
  

Sinds kort is Schelderode een meetpunt van een landschapsobservatorium rijk!
UGent en ILVO hebben een reeks éénvormige "proeftuintjes" geïnstalleerd in het gebied Merelbeke-Melle-Oosterzele. Eéntje daarvan is pal in het centrum van Schelderode te vinden (aan het speelpleintje aan de Ronkaardwegel). De evolutie van deze meetpunten wordt nauwkeurig geobserveerd en onderling vergeleken. Meer uitleg vindt u hieronder.

Voor meer info of een reactie kunt u ook bij het Bewonersplatform Schelderode terecht.

 

ILVO en de Associatie Universiteit Gent slaan de handen in elkaar voor het uitbouwen van een landschapsobservatorium in het gebied Merelbeke-Melle-Oosterzele.

Landschapsobservatorium

We werken daarbij rond twee hoofdvragen:

  1. In welke mate kunnen lokale veranderingen in landgebruik en landbeheer een invloed hebben op biodiversiteit, levering van ecosysteemdiensten en landbouwkundige productie?
  2. Hoe kunnen verschillende actoren in dit landschap biodiversiteit en de levering van ecosysteemdiensten beïnvoeden, en wat is hun visie op dit landschap?

Binnen dit kader worden kleine “functionele tuintjes” van 1 m² geïnstalleerd, op verschillende plaatsen in het landschap. Die tuintjes kan je beschouwen als een soort meetpunt.
Door een ruime set aan dergelijke tuintjes verspreid in het ruime landschap te beheren en op te volgen, willen we op lange termijn een beeld krijgen van de mate waarin het omgevend landschap (en de biodiversiteit die ze herbergt) een invloed heeft op bijvoorbeeld ziektes en plaagdruk, op gewasproductie, op aanwezigheid van bestuivers en andere nuttige insecten,…

Meer info? Dit E-mail adres wordt beschermd tegen spambots. U moet JavaScript geactiveerd hebben om het te kunnen zien. of Dit E-mail adres wordt beschermd tegen spambots. U moet JavaScript geactiveerd hebben om het te kunnen zien.

Logo UGent.jpg  Logo ILVO.png